top of page

Teken de petitie

We hebben jouw hulp nodig om de cultuursector te redden 

Hoe overleeft … de cultuursector?

Cultuur zorgt voor creativiteit, saamhorigheid, inspiratie, troost en nog zoveel meer. Naar cultuur kijken, zoals een theatervoorstelling of een kijkje in een museum, neemt de kijker mee in een andere wereld. De harde realiteit van de makers en spelers is helaas dat zij een onzeker bestaan leven. In deze sector zijn er weinig vaste contracten, veel (gedwongen) ZZP-werk en er is weinig tot geen vangnet op het moment dat er geen werk is. Zoals nu met de coronacrisis. Los van het maatschappelijk belang, is de cultuursector een grote waarde aan onze economie. Iets wat veel mensen vaak vergeten, maar in de cultuursector gaat 25,5 miljard om en is 3,7% van ons bruto binnenlands product. Daarom wordt het tijd dat we iedereen die in deze sector werkt eerlijk en fatsoenlijk gaan belonen voor hun werk.

Hoe gaan we de cultuur redden?
  • Makers bestaanszekerheid bieden door een werkkapitaal

Kunstenaars en theatermakers, die vaak op ZZP-basis ingehuurd worden, verkeren in nood. Voor hen moet er een vangnet komen om juist bij de opbouw van de sector na de coronacrisis te kunnen investeren in nieuw werk. Daarom bieden we makers een werkkapitaal. Zo kunnen makers 2021 gebruiken om met nieuwe kunst te experimenteren om in 2022 weer een vol seizoen te draaien.

  • Fatsoenlijk en eerlijk werk voor de hele sector

Er moet door het rijk structureel geïnvesteerd worden in een eerlijk loon voor de gehele sector. We gaan een gezonde arbeidsmarkt creëren. Hier mogen de bestaande subsidies niet mee verminderd worden. Het moet ook beschikbaar worden voor instellingen die nu geen subsidie krijgen. (Gedwongen) ZZP werk mag niet meer de norm zijn. Er moet speciale aandacht komen voor de positie van jongeren. Juist zij hebben vaak tijdelijke contracten of ZZP opdrachten. Hierbij moet de Fair Practice Code, Governance Code Cultuur en Code Diversiteit & Inclusie altijd nageleefd worden door de culturele instellingen. Het rijk moet dat mogelijk maken.

  • Betaalbare voorzieningen voor kunstenaars en ontwerpers

Het rijk moet gaan investeringen in betaalbare mogelijkheden voor kunstenaars en ontwerpers voor hun talentontwikkeling. Denk aan productiehuizen en beurzen om ruimtes te kunnen huren. Hierbij moet er specifiek gekeken worden hoe jong talent geholpen en gestimuleerd kan worden. Ook moet er met gemeenten samen gekeken worden naar passende oplossingen in de (grote) steden. Tot slot moet er naar mogelijkheden gezocht worden om ook private instellingen hierbij te betrekken.

  • Hou cultuurinstellingen tijdens de coronacrisis vast

Gemeentes en het Rijk moeten samen met de instellingen ervoor zorgen dat er zoveel mogelijk banen behouden worden in deze sector, juist tijdens en na de coronacrisis. We hunkeren er allemaal om weer naar het theater en andere cultuurinstellingen te kunnen bezoeken. Laten we zorgen dat er dan nog genoeg mensen werken om ervoor te zorgen dat zodra het kan de cultuur weer opleeft. Als dat betekend dat er meer steun nodig is, trek dan dat extra geld uit.

  • Cultuur is meer dan alleen musea

Cultuur is alles om ons heen. Van de grote festivals tot een mini-bieb in de wijk. Er moet specifiek gekeken worden hoe de nieuwe vormen van cultuur ondersteund kunnen worden. Zoals heffing van streamingsdiensten en extra subsidies voor festivalinstellingen en straattheater om na corona weer te kunnen bouwen.

Teken de petitie:

Bedankt voor de inzending!

bottom of page